Entre altres projectes, Meditecnologia gestiona l’Àrea d’Innovació i Tecnologia del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) i s’encarrega d’impulsar iniciatives que millorin l’ecosistema digital del col·lectiu mèdic i afavoreixin el creixement del sector de les tecnologies digitals. Es tracta d’una peça clau en el desenvolupament tecnològic dels projectes que impulsa el CoMB, entre ells el desenvolupament de l’app del Col·legi, MetgesBarcelona; i la digitalització del consentiment informat.
Nou Programa d’Emprenedoria
Però, a banda de les àrees de desenvolupament tecnològic, disseny gràfic i web per a empreses i particulars, se n’han potenciat de noves amb l’objectiu de dinamitzar i fomentar les iniciatives d’innovació i donar suport als professionals i acompanyar-los en la generació de noves idees en el sector sanitari mitjançant: l’anàlisi d’idees i oportunitats, afegir valor en el procés de creació d’start-ups tecnològiques, ajudant a l’obtenció de finançament pels professionals innovadors.
Després de més de quinze anys, i gràcies al ritme de progressió del projecte, el Programa Metge Emprenedor -que va néixer per apropar el món del capital risc al món de les idees sanitàries gràcies a diversos acords de col·laboració amb hospitals, escoles de negocis, trampolins tecnològics, fundacions de recerca, companyies de capital risc i l’Administració- ha donat pas al nou Programa d’Emprenedoria des del que es coordinen les següents iniciatives:
Fòrums d’Inversió Healthcare Barcelona
Punt de trobada entre emprenedors i inversors del sector on es poden presentar tota mena de start-ups amb projectes de biotecnologia, medical devices, serveis sanitaris i tecnologies de la informació relacionades amb la salut en cerca de finançament privat.
Jornades Ready4GrowthHealthcare
Juntament amb Barcelona Activa, s’organitzen les jornades Ready4Growth-Healthcare. L’objectiu és acostar els projectes d’alt potencial i els emprenedors del sector de la salut als assessors i inversors especialitzats, ajudant-los a definir el seu projecte i a millorar la seva estratègia per aconseguir finançament.
Jornades especialitzades on la medicina interacciona amb la tecnologia més puntera
- Graphene Connect for Biomedical Applications. En col·laboració amb el Graphene Flagship i l’ICN2, l’esdeveniment ha ofert una visió global del camí que ha de passar una tecnologia mèdica, des de l’etapa del laboratori, la translació clínica i la comercialització. Diferents representants de l’àmbit acadèmic, industrial i mèdic han presentat la seva perspectiva del sector, les seves necessitats, les oportunitats i els reptes de les tecnologies basades en grafè per a arribar als usuaris finals (pacients o metges).
- I Fòrum de start-ups biomèdiques. En col·laboració amb el Col·legi d’Enginyers, l’IBEC i Biocat es van presentar 3 casos d’èxit, on start-ups cofundades per professionals mèdics i enginyers estan desenvolupant productes disruptius.
El 2019, el Programa d’Emprenedoria ha rebut 249 projectes nous i s’han fet 281 reunions, tant amb emprenedors com amb actors rellevants de l’ecosistema biomèdic català. Les iniciatives relacionades amb les tecnologies de la informació i la biotecnologia representen el 35 % i el 16 % del total, respectivament. Ha augmentat el nombre de projectes relacionats amb els serveis sanitaris (4 %) respecte de 2018 i els dispositius mèdics (41 %) s’ha mantingut igual. A més, durant el 2019 s’han organitzat les edicions 24 i 25 del Fòrum d’Inversió Healthcare Barcelona, punt de trobada imprescindible per a emprenedors i inversors del sector salut.