Són els responsables d’empreses punteres, innovadores i reconegudes en el sector biotech, tant a Catalunya com en l’àmbit internacional. Els projectes de tots cinc han nascut d’inquietuds i experiències personals, que amb perseverança, esforç i motivació han aconseguit fer-se realitat. El camí que recorren, el de l’emprenedoria, no és fàcil, però ells sempre miren cap a endavant.
Marc Martinell, CEO de Minoryx Therapeutics
8è Fòrum d’Inversió Healthcare Barcelona
Marc Martinell va participar en el 8è Fòrum d’Inversió Healthcare Barcelona l’any 2012, quan la seva empresa, Minoryx Therapeutics, encara estava en l’estadi inicial: “Teníem uns primers resultats que pintaven bé i el Fòrum ens va permetre anar ampliant la nostra xarxa de potencials inversors. A mig termini va tenir l’efecte que buscàvem: aconseguir-los”. De fet, tres anys després de la seva presència al Fòrum Healthcare, Minoryx Therapeutics va aconseguir aixecar una ronda de finançament de 19,4 milions d’euros, la major aconseguida fins ara per una biotech a Catalunya. Martinell recomana als emprenedors del sector que participin en cercles especialitzats com el Fòrum Healthcare “molt abans de necessitar realment els diners”, ja que “cal generar un coneixement del projecte, que la gent et vegi i que sàpiga que les coses van avançant i es van movent. Si t’estàs callat en la teva parcel·la fins que ho tinguis tot acabat, no tindràs temps de trobar els inversors”. El seu objectiu ara per ara és començar la fase clínica del seu producte MIN-102 i aconseguir ser els primers en oferir una teràpia farmacològica a les persones que pateixen adrenoleucodistròfia, una malaltia, fins ara, sense solució.
Teresa Tarragó, CEO de Iproteos
10è i 16è Fòrum d’Inversió Healthcare Barcelona
Un dels avantatges del Fòrum Healthcare és que les empreses tenen més d’una oportunitat per presentar el seu projecte. És el cas d’Iproteos, que ha participat en dos ocasions. La primera, l’any 2013, els va servir per donar a conèixer la companyia i el seu projecte. A la segona (2016), van mostrar la seva evolució i les fites que havien assolit fins al moment. Teresa Tarragó, CEO de l’empresa, explica que la participació en el Fòrum Healthcare els ha aportat visibilitat, així com la possibilitat d’establir contactes amb possibles inversors. “Són un gran aparador. El públic que assisteix al fòrum sempre és nombrós i no només hi ha inversors, també acudeixen els principals líders d’opinió i les principals persones implicades en el sector farmacèutic o biotecnològic del país. Per tant, és un molt bon lloc per fer networking”. Fruit d’aquesta xarxa de contactes, Iproteos ha aconseguit aixecar la primera ronda de finançament, que els ha permès donar un pas endavant en el seu desenvolupament. Així, per l’any 2018 tenen previst iniciar la fase clínica del seu fàrmac per al tractament dels trastorns cognitius de l’esquizofrènia i mostrar la seva eficàcia.
Alfons Nonell, CEO de Mind the Byte
15è i 19è Fòrum d’Inversió Healthcare Barcelona
Alfons Nonell va posar en marxa Mind the Byte l’any 2011, tot seguint les oportunitats de negoci que va detectar en el sector del disseny computacional de fàrmacs. Quatre anys més tard van aconseguir el recolzament d’un inversor de referència que els va permetre desenvolupar la versió comercial de la seva plataforma Saas-Cloud i tanmateix, créixer com a empresa. Recentment, han aixecat una segona ronda amb la qual podran invertir en la internacionalització del seu producte. La particularitat de Mind the Byte és que el finançament ha arribat via equity crowfunding, per tant, donar projecció al projecte ha estat fonamental. “Els fòrums ens han anat bé dins de l’estructura general d’una ronda d’inversió de capital i més en les circumstàncies que nosaltres les hem fet. Qualsevol acció que ens serveixi d’aparador i ens doni visibilitat ens va molt bé”, explica Nonell, que també recomana l’experiència dels fòrums. “El nostre ecosistema és molt ric, però té la mida que té. Som un país petit i la presència en el Fòrum Healthcare és un bon expositor per al teu projecte, si estàs començant i si és, al meu entendre, un projecte de clàssica biotech”. Les perspectives de futur de Mind the Byte són “créixer, apostar per la internacionalització i la innovació; i continuar aplicant noves tecnologies en el disseny de fàrmacs per facilitar el desenvolupament de nous medicaments per malalties que encara no tenen solució”.
Laura Soucek, CEO de Peptomyc
15è Fòrum d’Inversió Healthcare Barcelona
Laura Soucek està fent realitat el seu somni. La recerca sobre l’inhibidor de la proteïna MyC que va començar a desenvolupar quan era estudiant s’ha traduït en un fàrmac que en un futur no gaire llunyà podrà millorar la vida dels pacients amb càncer. Ho està fent a través de l’empresa Peptomyc, de la qual és cofundadora i CEO. Com ella mateixa explica, “sempre s’havia vist com a científica” i no s’imaginava que es convertiria en emprenedora. Amb aquest nou rol, però, està confirmant que l’emprenedoria “és la manera més eficaç i ràpida per traduir els 20 anys de recerca en una cosa concreta i pràctica per als pacients”. La seva participació al Fòrum Healthcare “va ser clau”, ja que “va trobar veritables col·laboracions productives”, apunta Soucek. De fet, a través del Fòrum Healthcare va conèixer un dels seus actuals inversors, així com els business angels que li recolzen. Des de llavors ha aixecat dues rondes de finançament d’un i quatre milions d’euros, respectivament. Soucek explica que estan convençuts que participaran en altres edicions del Fòrum: “Ens fa molta il·lusió actualitzar a tot el món sobre els nostres progressos i creiem que fins que el projecte no s’acabi necessitarem tornar a venir i seguir buscant inversions”.
Joan Bertran, CEO de CEBIOTEX
16è Fòrum d’Inversió Healthcare Barcelona
Després d’una dura experiència molt propera, Joan Bertran va dir-se a ell mateix que havia de contribuir d’alguna manera a ajudar als nens malalts de càncer i als metges que els atenen. Així va nàixer CEBIOTEX i la idea de crear membranes que alliberen localment fàrmac després de l’extirpació d’un tumor. De seguida van comptar amb el recolzament de l’Hospital Sant Joan de Déu i de la Universitat Politècnica de Catalunya i l’any 2013 van quedar tercers en el programa BioEmprenedor XXI. “Allà vam validar el model de negoci i la viabilitat empresarial del projecte”, afirma Bertran, que també explica que va ser el moment clau per què decidís deixar la seva “zona de confort”: “Vaig veure que si cap de nosaltres deixava la seva professió i es dedicava 100% al projecte, no tiraria endavant”. Després d’un any i mig “realment angoixant”, CEBIOTEX va aconseguir aixecar una ronda de finançament que els va permetre “verificar tota la recerca”. Això els va “donar força per aixecar la segona ronda de finançament”. I és aquí on entra en joc el Fòrum Healthcare. Segons Bertran, “va ser el catalitzador per acabar de lligar-la”. A més d’inversors, el Fòrum també els va aportar “prestigi”: “No tothom pot venir a presentar aquí i els metges i inversors que venen tenen un nivell molt alt”. La seva gran fita és començar la fase clínica de les membranes en persones adultes i després dedicar-se per complet a buscar finançament i desenvolupar-les per a ús pediàtric. “És el meu gran somni i el meu gran repte”, apunta Bertran, que remarca que continuarà recolzant-se en iniciatives d’inversió social d’impacte.