• Home
  • Blog
  • 20è Fòrum d'Inversió Healthcare Barcelona - Cinc casos d'èxit
20è Fòrum d'Inversió Healthcare Barcelona - Cinc casos d'èxit
  • 30 d’octubre 2017

20è Fòrum d'Inversió Healthcare Barcelona - Cinc casos d'èxit

Són els responsables d’empreses  punteres, innovadores i reconegudes en el sector biotech, tant a Catalunya com  en l’àmbit internacional. Els projectes de tots cinc han nascut d’inquietuds i experiències  personals, que amb perseverança, esforç i motivació han aconseguit fer-se  realitat. El camí que recorren, el de l’emprenedoria, no és fàcil, però ells  sempre miren cap a endavant.

             
Marc Martinell
             

Marc Martinell, CEO  de Minoryx Therapeutics
                8è Fòrum d’Inversió Healthcare  Barcelona

             

Marc Martinell va participar en el 8è  Fòrum d’Inversió Healthcare Barcelona l’any 2012, quan la seva empresa, Minoryx  Therapeutics, encara estava en l’estadi inicial:  “Teníem uns primers  resultats que pintaven bé i el Fòrum ens va permetre anar ampliant la nostra  xarxa de potencials inversors. A mig termini va tenir l’efecte que buscàvem:  aconseguir-los”. De fet, tres anys després de la seva presència al Fòrum  Healthcare, Minoryx Therapeutics va aconseguir aixecar una ronda de finançament  de 19,4 milions d’euros, la major aconseguida fins ara per una biotech a  Catalunya. Martinell recomana als emprenedors del sector que participin en  cercles especialitzats com el Fòrum Healthcare “molt abans de necessitar  realment els diners”, ja que “cal generar un coneixement del projecte, que la  gent et vegi i que sàpiga que les coses van avançant i es van movent. Si  t’estàs callat en la teva parcel·la fins que ho tinguis tot acabat, no tindràs  temps de trobar els inversors”. El seu objectiu ara per ara és començar la fase  clínica del seu producte MIN-102 i aconseguir ser els primers en oferir una  teràpia farmacològica a les persones que pateixen adrenoleucodistròfia, una  malaltia, fins ara, sense solució.

             
Teresa Tarragó
             

Teresa Tarragó, CEO  de Iproteos
                10è i 16è Fòrum d’Inversió Healthcare  Barcelona

             

Un dels avantatges del Fòrum Healthcare  és que les empreses tenen més d’una oportunitat per presentar el seu projecte.  És el cas d’Iproteos, que ha participat en dos ocasions. La primera, l’any  2013, els va servir per donar a conèixer la companyia i el seu projecte. A la  segona (2016), van mostrar la seva evolució i les fites que havien assolit fins  al moment. Teresa Tarragó, CEO de l’empresa, explica que la participació en el  Fòrum Healthcare els ha aportat visibilitat, així com la possibilitat  d’establir contactes amb possibles inversors. “Són un gran aparador. El públic  que assisteix al fòrum sempre és nombrós i no només hi ha inversors, també  acudeixen els principals líders d’opinió i les principals persones implicades  en el sector farmacèutic o biotecnològic del país. Per tant, és un molt bon  lloc per fer networking”. Fruit d’aquesta xarxa de contactes, Iproteos ha  aconseguit aixecar la primera ronda de finançament, que els ha permès donar un  pas endavant en el seu desenvolupament. Així, per l’any 2018 tenen previst  iniciar la fase clínica del seu fàrmac per al tractament dels trastorns  cognitius de l’esquizofrènia i mostrar la seva eficàcia.

                           
Alfons Nonell
             

Alfons Nonell, CEO  de Mind the Byte
                15è i 19è Fòrum d’Inversió Healthcare  Barcelona

             

Alfons Nonell va posar en marxa Mind  the Byte l’any 2011, tot seguint les oportunitats de negoci que va detectar en  el sector del disseny computacional de fàrmacs. Quatre anys més tard van  aconseguir el recolzament d’un inversor de referència que els va permetre  desenvolupar la versió comercial de la seva plataforma Saas-Cloud i tanmateix,  créixer com a empresa. Recentment, han aixecat una segona ronda amb la qual  podran invertir en la internacionalització del seu producte. La particularitat  de Mind the Byte és que el finançament ha arribat via equity crowfunding, per  tant, donar projecció al projecte ha estat fonamental. “Els fòrums ens han anat  bé dins de l’estructura general d’una ronda d’inversió de capital i més en les  circumstàncies que nosaltres les hem fet. Qualsevol acció que ens serveixi  d’aparador i ens doni visibilitat ens va molt bé”, explica Nonell, que també  recomana l’experiència dels fòrums. “El nostre ecosistema és molt ric, però té  la mida que té. Som un país petit i la presència en el Fòrum Healthcare és un  bon expositor per al teu projecte, si estàs començant i si és, al meu entendre,  un projecte de clàssica biotech”. Les perspectives de futur de Mind the Byte  són “créixer, apostar per la internacionalització i la innovació; i continuar  aplicant noves tecnologies en el disseny de fàrmacs per facilitar el  desenvolupament de nous medicaments per malalties que encara no tenen solució”.

                           
Laura Soucek
             

Laura Soucek, CEO de  Peptomyc
                15è Fòrum d’Inversió Healthcare  Barcelona

             

Laura Soucek està fent realitat el seu  somni. La recerca sobre l’inhibidor de la proteïna MyC que va començar a  desenvolupar quan era estudiant s’ha traduït en un fàrmac que en un futur no  gaire llunyà podrà millorar la vida dels pacients amb càncer. Ho està  fent  a través de l’empresa Peptomyc, de la qual és cofundadora i CEO. Com  ella mateixa explica, “sempre s’havia vist com a científica” i no s’imaginava  que es convertiria en emprenedora. Amb aquest nou rol, però, està confirmant  que l’emprenedoria “és la manera més eficaç i ràpida per traduir els 20 anys de  recerca en una cosa concreta i pràctica per als pacients”. La seva participació  al Fòrum Healthcare “va ser clau”, ja que “va trobar veritables col·laboracions  productives”, apunta Soucek. De fet, a través del Fòrum Healthcare va conèixer  un dels seus actuals inversors, així com els business angels que li recolzen.  Des de llavors ha aixecat dues rondes de finançament d’un i quatre milions  d’euros, respectivament. Soucek explica que estan convençuts que participaran  en altres edicions del Fòrum: “Ens fa molta il·lusió actualitzar a tot el món  sobre els nostres progressos i creiem que fins que el projecte no s’acabi  necessitarem tornar a venir i seguir buscant inversions”.

                          
Joan Bertran
             

Joan Bertran, CEO de  CEBIOTEX
              16è Fòrum d’Inversió Healthcare  Barcelona

             

Després  d’una dura experiència molt propera, Joan Bertran va dir-se a ell mateix que  havia de contribuir d’alguna manera a ajudar als nens malalts de càncer i als  metges que els atenen. Així va nàixer CEBIOTEX i la idea de crear membranes que  alliberen localment fàrmac després de l’extirpació d’un tumor. De seguida van  comptar amb el recolzament de l’Hospital Sant Joan de Déu i de la Universitat  Politècnica de Catalunya i l’any 2013 van quedar tercers en el programa  BioEmprenedor XXI. “Allà vam validar el model de negoci i la viabilitat  empresarial del projecte”, afirma Bertran, que també explica que va ser el  moment clau per què decidís deixar la seva “zona de confort”: “Vaig veure que  si cap de nosaltres deixava la seva professió i es dedicava 100% al projecte,  no tiraria endavant”. Després d’un any i mig “realment angoixant”, CEBIOTEX va  aconseguir aixecar una ronda de finançament que els va permetre “verificar tota  la recerca”. Això els va “donar força per aixecar la segona ronda de  finançament”. I és aquí on entra en joc el Fòrum Healthcare. Segons Bertran,  “va ser el catalitzador per acabar de lligar-la”. A més d’inversors, el Fòrum  també els va aportar “prestigi”: “No tothom pot venir a presentar aquí i els  metges i inversors que venen tenen un nivell molt alt”. La seva gran fita és  començar la fase clínica de les membranes en persones adultes i   després  dedicar-se per complet a buscar finançament i desenvolupar-les  per a ús pediàtric. “És el meu gran somni i el meu gran repte”, apunta Bertran,  que remarca que continuarà recolzant-se en iniciatives d’inversió social  d’impacte.